z jarzębiny
11 września – Dzień Histerii i Egocentryzmu w USA
zbieramy i nawlekamy histerii się nie damy
Jarząb pospolity, jarzębina (Sorbus aucuparia L. Sp.)
- gatunek drzewa należącego do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii.Dorasta do 15 m wysokości.Liście złożone z 9-15 listków, pojedynczo piłkowanych, u nasady całobrzegich, skrętoległe. Od spodu szaro owłosione.Kwiaty zebrane w gęste, owłosione kwiatostany.Owoce jarzębiny są kuliste, pomarańczowe, czerwone, cierpkie i gorzkie przed przemrożeniem, pojawiają się od lipca do października.
Do wykonania jesiennej
pracy plastycznej z jarzębiną będzie potrzebna biała kartka, duży
kawałek tektury (może być bok pudełka) klej, szpilki, ołówek, korale
jarzębiny oraz ususzone w książce liście. Kartkę należy nakleić na
tekturę. Gdy klej wyschnie, naszkicować na kartce kontur liścia klonu, a
następnie na ołówkowej linii przypinać szpilkami korale jarzębiny. Z
suchych liści układa się ramkę dookoła kartki i przymocowuje ją klejem. W
podobny sposób można tworzyć inne obrazki, niekoniecznie z motywami
jesiennymi. Nawleczone na nitki korale jarzębiny warto też ułożyć w
kompozycję przypominającą kiść winogrona.
zbieramy i nawlekamy histerii się nie damy
Jarząb pospolity, jarzębina (Sorbus aucuparia L. Sp.)
- gatunek drzewa należącego do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii.Dorasta do 15 m wysokości.Liście złożone z 9-15 listków, pojedynczo piłkowanych, u nasady całobrzegich, skrętoległe. Od spodu szaro owłosione.Kwiaty zebrane w gęste, owłosione kwiatostany.Owoce jarzębiny są kuliste, pomarańczowe, czerwone, cierpkie i gorzkie przed przemrożeniem, pojawiają się od lipca do października.
Owoce wykazują działanie przeciwzapalne w drogach moczowych i przewodzie
pokarmowym. Są stosowane pomocniczo w przypadku zaburzeń trawiennych.
Zawarta w nich witamina C i prowitamina A wspomagają leczenie
awitaminozy. Może znaleźć tez zastosowanie przy arteriosklerozie oraz w
nadciśnieniu. W przypadkach niedomagania nerek, wątroby spożywa się
proszek z suszonych owoców. Sok z jarzębiny stosuje się przy
niedokwasocie.
Właściwości lecznicze rośliny były znane w średniowiecznej Europie. W
lecznictwie ludowym stosowano ją jako lek wzmacniający i poprawiający
pracę serca, a nalewkę przepisywano na obniżenie pobudliwości płciowej u
mężczyzn.
Owoce jarzębiny odnaleziono w osadach neolitycznych sprzed kilku tysięcy
lat. Już za czasów rzymskich łowcy ptaków wabili je owocami jarzębiny,
stąd pochodzi nazwa łacińska tej rośliny ("aucupare"- polować
na ptaki). Dla plemion germańskich, słowiańskich i celtyckich jarzębina
była rośliną magiczną. Wiązały się z nią liczne przesądy i zabobony.
Gałązka jarzębiny powieszona nad łóżkiem młodego chłopca lub dziewczyny
miała "nieskromne chęci uśmierzać". Wierzono we wrózebną moc jarzębiaka:
kiedy jesienią zaczynał zrzucać czerwone korale, miało być to
zapowiedzią wojny, epidemii lub klęski nieurodzaju, ale równocześnie
wplatano go w wieniec dożynkowy po to, by zboże urodziło się dorodne.
Germanie poświęcali ją bogowi burzy. W przeszłości jej owoce
wykorzystywano podczas polowań jako przynętę na ptaki.
Cykata z owoców jarzębiny. Owocostany z szypułkami
wrzucamy do wrzątku na 3-5 minut. Po wyjęciu natychmiast przekładamy do
syropu (na 1 1kg jarzębiny z szypułkami dajemy 1,2 kg cukru i 3 szklanki
wody). Podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na
10-12 godzin. Czynność te powtarzamy 3-4 razy, przy ostatnim gotowaniu
dodajemy 3-4 g kwasku cytrynowego, dzięki czemu jarzębina zachowa
czerwony kolor. Jarzębinę wyciągamy z syropu i pozostawiamy na sicie,
aby odciekła. Następnie osuszamy ją w średnio nagrzanym piekarniku lub
zalewamy w słoikach syropem
- Powidła z owoców jarzębiny mają właściwości przeciwbiegunkowe
- Owoce jarzębiny sa pokarmem dla wielu ptaków, jak jemiołuszki i orzechowki, oraz dla zwierzyn, przede wszystkim lisów i borsuków
- Jarzębina stanowi źródło wosku dla pszczół
- Jest odporna na pyły i spaliny, nadaje się w związku z tym do obsadzania dróg i ulic. Oczywiście owoce mają wówczas tylko znaczenie dekoracyjne, a nie spożywcze czy lecznicze.
- Kiedyś węgiel drzewny otrzymywany z jarzębiny służył do wyrobu prochu strzelniczego.
Jarzębina od dawna była drzewem czczonym i cenionym przez ludy pogańskie. W Islandii uchodziła za drzewo święte. Gałązki kładzione na grobach miały być amuletami przeciwko złym mocom.W Skandynawii po dziś dzień wierzy się iż jarzębina chroni przed nieszczęściem.W Niemczech wierzy się iż gałązki jarzębiny chronią przed piorunami i dlatego na dachach wiesza się bukiety i wieńce z nich.
Dżem z jarzębiny
Świetny dodatek do mięs, na zimno i ciepło. Składniki konfitury: kilogram dorodnych, dojrzałych jagód jarzębiny, po 0,5 kg dojrzałych gruszek i kwaskowych jabłek, szklanka wody źródlanej i 3 szklanki cukru. Wykonanie: jarzębinę przemrozić najpierw w lodówce przez 2-3 dni. Następnie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i odcedzić. Przełożyć do rondla. Dolać szklankę wody i gotować pod przykryciem, aż zacznie pękać. Następnie, gdy jagody jarzębiny wciąż będą gorące, przetrzeć je przez sito. Wrzucić do rondla, dodać cukier i wymieszać. Rondel postawić na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodać wcześniej obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz gruszki. Wszystko smażyć, aż owoce staną się szkliste. Gorący dżem przełożyć do wygrzanych słoików. Szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.
korale, wianek, ozdoby stołu, ozdoby ramki, stempelki, ozdoba świeczki, lampion, nalewka, dżem...Papanie dajcie się deszczowiściskam ciepło
Komentarze
Prześlij komentarz