Muffinkowo
Muffin (lub mniej światowo mufinka) – rodzaj ciastka w
kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę
nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką (gdyż prawie niczym się od niej nie różni)
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
- 1 szklanka mleka
- 80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl.
- 2 jajka
WRZUCAMY suche składniki (maka, cukier, proszek, cukier waniliowy) a potem dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja).
MIESZAMY
NAKŁADAMY DO FORMY, FOREMEK...
DO PIEKARNIKA NA 180STOPNI
PIECZEMY 25 MINUT
wyjmujemy
stygną
i możemy jeść
delektować się;)
smacznego
DO ŚRODKA MUFFINKI MOŻNA DODAĆ CO SIĘ TYLKO CHCE
nadzienie czekoladowe, owocowe, budyniowe itp.
vel wersja pizzerek
Pierwsze muffiny, czyli bułeczki-placuszki drożdżowe wypiekano w Walii
tysiąc lat temu. Prawdziwą popularność zdobyły jednak dopiero na
początku XVIII wieku. Sławę zawdzięczają niejakiemu Samuelowi B.
Thomasowi, angielskiemu piekarzowi, który wyemigrował do Nowego Jorku.
Upiekł tam pyszne drożdżowe bułeczki według starego brytyjskiego
przepisu swojej matki. Wkrótce przepis podchwycił cały świat. Anglicy
podawali je do tradycyjnej popołudniowej herbatki, Amerykanie natomiast
na śniadanie. Muffiny stały się jednym ze składników najsłynniejszej
nowojorskiej potrawy – muffina z jajkami, czyli Eggs Benedict. W XIX
wieku gorące muffiny w USA czy Londynie można było kupić już na każdym
rogu.
Muffinki, czyli bułeczki w kształcie grzybka na bazie proszku do
pieczenia, pojawiły się w drugiej połowie XIX wieku. Ktoś wpadł na
pomysł, żeby w przepisie na muffina drożdże zastąpić nowym wówczas
wynalazkiem: proszkiem do pieczenia. To był strzał w dziesiątkę.
Ameryka, a wraz z nią reszta świata, pokochała nowy smakołyk.
Wersja kakaowa (12 sztuk)
150 g masła 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 duże jajka 170 ml mleka |
|
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki.
Choć my, Polacy mamy oddzielną nazwę na muffina i muffinkę, w krajach
anglojęzycznych na oba wypieki jest jedno słowo – “muffin”. Tego, o
który z wypieków chodzi, należy domyślić się z kontekstu. Czasem mówi
się też o muffinach “angielskich” (drożdżowe) i “amerykańskich” (z
dodatkiem proszku do pieczenia).
Trzy z amerykańskich stanów mają swoje oficjalne muffinki: muffinka Minnesoty jest jagodowa, Massachusetts – z mąki kukurydzianej, a Nowego Jorku, nazywanego przez Amerykanów “Wielkim Jabłkiem”, jabłkowa.
Trzy z amerykańskich stanów mają swoje oficjalne muffinki: muffinka Minnesoty jest jagodowa, Massachusetts – z mąki kukurydzianej, a Nowego Jorku, nazywanego przez Amerykanów “Wielkim Jabłkiem”, jabłkowa.
Komentarze
Prześlij komentarz