myśli lawendą pachnące
nastał czas lawendy
wszędzie czuć jej zapach jakże charakterystyczny
mocny, duszący, subtelny, łagodzący, czy kojarzący się z molami
tak nie jest to obojętny zapach
albo go lubisz, z czymś wspominasz
albo nie znosisz
wręcz drażni Cię
Lawendowa herbatka : - SKŁADNIKI:
Kwiaty lawendy zakwitają od połowy czerwca do września.
Słowo “lawenda” wywodzi się ze średniowiecza, jednak sama roślina była znana już Rzymianom, którzy używali jej do kąpieli i do prania odzieży (”lawenda” pochodzi od łacińskiego czasownika “lavare” – “myć”, “prać”, “czyścić”).
W okresie średniowiecza w północnych okolicach Morza Śródziemnego pojawiły się po raz pierwszy znane nam dziś lawendowe uprawy. Największy rozkwit nastąpił oczywiście we Francji. Od najdawniejszych czasów lawenda była ceniona za wspaniały zapach oraz właściwości lecznicze. Prace medyków i farmaceutów na uniwersytetach w Montpellier i Marsylii przyczyniały się do popularności lawendy jako zioła leczniczego. Z wonnych kwiatów wyrabiano mydła, perfumy i olejki lawendowe. Obie dziedziny – produkcja kosmetyków i farmacja były ściśle powiązane. Jak twierdzi Christian Meunier, autor książki “Lavande et lavendins”, uważano, iż brzydkie zapachy niosą chorobę, a wonne i piękne -działają kojąco i profilaktycznie , wręcz leczniczo. M.in z tego też powodu w XVIII w., podczas ostatniej prowansalskiej epidemii dżumy, lud masowo palił lawendę w domach i na ulicach, pragnąc wypędzić chorobę.
Lawenda nie lubi :
nadmiaru wody
cienia
zraszania szczególnie wieczorem
wysuszających wiatrów
zimna
nadmiaru nawozów
Lawenda uwielbia :
suchą glebę
słońce
przycinanie
olejek lawendowy- Ma działanie odkażające, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwrobacze Jest świetnym środkiem uspokajającym, przyspiesza zasypianie. Wmasowany w skronie, uśmierza ból głowy Posiada silne właściwości odstraszające owady Lawenda pomaga ludziom, znajdującym się w stanie rozchwiania równowagi emocjonalnej
„Jestem nieufna jak lawenda, samotna jak biała róża. Boję się. Dlatego pozwalam, by moim głosem były kwiaty.”
lawendowe ciasteczka;) wypróbujemy;)
wszędzie czuć jej zapach jakże charakterystyczny
mocny, duszący, subtelny, łagodzący, czy kojarzący się z molami
tak nie jest to obojętny zapach
albo go lubisz, z czymś wspominasz
albo nie znosisz
wręcz drażni Cię
Lawendowe ciasteczka
Lavender Biscuits
Lavender Biscuits
- 175g miękkiego masła
- 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy razem z listeczkami, drobno posiekanych (lub niepełna łyżka suszonych kwiatów)
- 100g miałkiego cukru
- 225 g zwykłej mąki
- 25 g demerary
Lawendowa herbatka : - SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
- ¼ łyżeczki czarnej herbaty liściastej ( np. Lippton )
- 1 filiżanka wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia czajniczka
- miód do osłodzenia
awenda
należy do rodziny Lamicea (wargowate), pochodzi z prawdopodobnie z
Indii, Persji lub Wysp Kanaryjskich. Potem została przeniesiona do
regionu Morza Śródziemnego – obecnie jest chętnie hodowana w różnych
rejonach świata, głównie ze względu na zastosowanie perfumeryjne.
Lawendowymi koneserami byli Rzymianie, którzy lubowali się w kąpielach z
dodatkiem tego aromatycznego zioła – to właśnie Rzymianom lawenda
zawdzięcza swoją nazwę. „Lawenda” wywodzi się z łacińskiego czasownika
lavo – lavare,co oznacza myć. Pachnącą lawendę chętnie dodawali w
charakterze przyprawy. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/lawenda/#sthash.NmNxKaMQ.dpuf
awenda
należy do rodziny Lamicea (wargowate), pochodzi z prawdopodobnie z
Indii, Persji lub Wysp Kanaryjskich. Potem została przeniesiona do
regionu Morza Śródziemnego – obecnie jest chętnie hodowana w różnych
rejonach świata, głównie ze względu na zastosowanie perfumeryjne.
Lawendowymi koneserami byli Rzymianie, którzy lubowali się w kąpielach z
dodatkiem tego aromatycznego zioła – to właśnie Rzymianom lawenda
zawdzięcza swoją nazwę. „Lawenda” wywodzi się z łacińskiego czasownika
lavo – lavare,co oznacza myć. Pachnącą lawendę chętnie dodawali w
charakterze przyprawy. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/lawenda/#sthash.NmNxKaMQ.dpuf
Kwiaty lawendy zakwitają od połowy czerwca do września.
Słowo “lawenda” wywodzi się ze średniowiecza, jednak sama roślina była znana już Rzymianom, którzy używali jej do kąpieli i do prania odzieży (”lawenda” pochodzi od łacińskiego czasownika “lavare” – “myć”, “prać”, “czyścić”).
W okresie średniowiecza w północnych okolicach Morza Śródziemnego pojawiły się po raz pierwszy znane nam dziś lawendowe uprawy. Największy rozkwit nastąpił oczywiście we Francji. Od najdawniejszych czasów lawenda była ceniona za wspaniały zapach oraz właściwości lecznicze. Prace medyków i farmaceutów na uniwersytetach w Montpellier i Marsylii przyczyniały się do popularności lawendy jako zioła leczniczego. Z wonnych kwiatów wyrabiano mydła, perfumy i olejki lawendowe. Obie dziedziny – produkcja kosmetyków i farmacja były ściśle powiązane. Jak twierdzi Christian Meunier, autor książki “Lavande et lavendins”, uważano, iż brzydkie zapachy niosą chorobę, a wonne i piękne -działają kojąco i profilaktycznie , wręcz leczniczo. M.in z tego też powodu w XVIII w., podczas ostatniej prowansalskiej epidemii dżumy, lud masowo palił lawendę w domach i na ulicach, pragnąc wypędzić chorobę.
Lawenda nie lubi :
nadmiaru wody
cienia
zraszania szczególnie wieczorem
wysuszających wiatrów
zimna
nadmiaru nawozów
Lawenda uwielbia :
suchą glebę
słońce
przycinanie
olejek lawendowy- Ma działanie odkażające, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwrobacze Jest świetnym środkiem uspokajającym, przyspiesza zasypianie. Wmasowany w skronie, uśmierza ból głowy Posiada silne właściwości odstraszające owady Lawenda pomaga ludziom, znajdującym się w stanie rozchwiania równowagi emocjonalnej
„Jestem nieufna jak lawenda, samotna jak biała róża. Boję się. Dlatego pozwalam, by moim głosem były kwiaty.”
lawendowe ciasteczka;) wypróbujemy;)
Składniki:
- 210 g masła (w pokojowej temp.)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
- otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie
składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek
grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 h (można
trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
Smacznego :)
Lawendowe ciasteczka
Lavender Biscuits
Lavender Biscuits
- 175g miękkiego masła
- 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy razem z listeczkami, drobno posiekanych (lub niepełna łyżka suszonych kwiatów)
- 100g miałkiego cukru
- 225 g zwykłej mąki
- 25 g demerary
Lawenda
należy do rodziny Lamicea (wargowate), pochodzi z prawdopodobnie z
Indii, Persji lub Wysp Kanaryjskich. Potem została przeniesiona do
regionu Morza Śródziemnego – obecnie jest chętnie hodowana w różnych
rejonach świata, głównie ze względu na zastosowanie perfumeryjne.
Lawendowymi koneserami byli Rzymianie, którzy lubowali się w kąpielach z
dodatkiem tego aromatycznego zioła – to właśnie Rzymianom lawenda
zawdzięcza swoją nazwę. „Lawenda” wywodzi się z łacińskiego czasownika
lavo – lavare,co oznacza myć. Pachnącą lawendę chętnie dodawali w
charakterze przyprawy. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/lawenda/#sthash.NmNxKaMQ.dpuf
awenda
należy do rodziny Lamicea (wargowate), pochodzi z prawdopodobnie z
Indii, Persji lub Wysp Kanaryjskich. Potem została przeniesiona do
regionu Morza Śródziemnego – obecnie jest chętnie hodowana w różnych
rejonach świata, głównie ze względu na zastosowanie perfumeryjne.
Lawendowymi koneserami byli Rzymianie, którzy lubowali się w kąpielach z
dodatkiem tego aromatycznego zioła – to właśnie Rzymianom lawenda
zawdzięcza swoją nazwę. „Lawenda” wywodzi się z łacińskiego czasownika
lavo – lavare,co oznacza myć. Pachnącą lawendę chętnie dodawali w
charakterze przyprawy. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/lawenda/#sthash.NmNxKaMQ.dpuf
awenda
należy do rodziny Lamicea (wargowate), pochodzi z prawdopodobnie z
Indii, Persji lub Wysp Kanaryjskich. Potem została przeniesiona do
regionu Morza Śródziemnego – obecnie jest chętnie hodowana w różnych
rejonach świata, głównie ze względu na zastosowanie perfumeryjne.
Lawendowymi koneserami byli Rzymianie, którzy lubowali się w kąpielach z
dodatkiem tego aromatycznego zioła – to właśnie Rzymianom lawenda
zawdzięcza swoją nazwę. „Lawenda” wywodzi się z łacińskiego czasownika
lavo – lavare,co oznacza myć. Pachnącą lawendę chętnie dodawali w
charakterze przyprawy. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/lawenda/#sthash.NmNxKaMQ.dpuf
Jeśli podoba Wam się zaproszenie umieszczone w tym poście, to zarówno foto jak i zaproszenie jest mojego autorstwa.Zapraszam po więcej na www.ekozaproszenia.pl
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Wam się zaproszenie umieszczone w tym poście, to zarówno foto jak i zaproszenie jest mojego autorstwa.Zapraszam po więcej na www.ekozaproszenia.pl
OdpowiedzUsuń