Ziemniaki są potrzebne do obiadu...
małe okrągłe
żółte lub białe
choć te żółte podobno zdrowsze
zaczynamy święto ziemniaka
Inkowie znali je od setek lat. Do Europy dotarły w XVI wieku, ale nie
wzbudziły entuzjazmu. Ludziom nie odpowiadał ich smak, a nierzadko
mówiono, że jest to diabelska i wywołująca przeróżne choroby roślina...
Powszechnie wiadomo, że ziemniak, a
właściwie Psianka ziemniak (Solanum tuberosum) dotarł do Europy w XVI
wieku. Francisco Pizarro, konkwistador hiszpański, podbijając Imperium
Inków na początku szesnastego stulecia, skupiał swoją uwagę głównie na
złocie. Wówczas ziemniak nie zwrócił specjalnie niczyjej uwagi.
Występował głównie w dwóch odmianach. Jedna z nich była dziko rosnąca,
zakwitała na czerwono i można ją było spotkać na skalistych zboczach.
Posiadała małe bulwy wielkości orzecha włoskiego, a ich smak był gorzki i
nie nadawały się do jedzenia. Sami Indianie traktowali ją jako chwast
zalegający na polach kukurydzy. Druga odmiana kwitła na biało, jej bulwy
zaś można było spożywać po ugotowaniu lub upieczeniu. Indianie nazywali
ziemniaka papas lub patata.
W 1554 roku ziemniaki trafiły do Europy. Na początku lat
siedemdziesiątych szpital dla ubogich w Sewilli zamówił ich pierwszą
dużą partię. Hiszpanie nie zapałali jednak miłością do ziemniaka.
Warzywo wkrótce trafiło do Włoch. Jak się okazało, uprawy zostały
wkrótce porzucone.
Spożywaniu bulw ziemniaka przypisywano rozprzestrzenianie się wielu
chorób. Miały szkodzić nie tylko ludziom, ale także zwierzętom. Z tego
powodu, jak również ze względu na kwiaty, ziemniak stał się rośliną
ozdobną. Jak wieść niesie, wielu wykwintnych dostojników na dworze
papieskim przyozdabiało swój ubiór kwiatami ziemniaka.
Ciekawostką jest to, że we Włoszech nazywano ziemniaki… truflami.
Oczywiście, że nie mają one nic wspólnego z grzybami. Podobieństwo
polega jednak na tym, że trufle mają podziemne bulwy, których średnica
dochodzi do około 10 centymetrów, ich kolor jest ciemnobrązowy i
posiadają brodawki. Skojarzenie ziemniaków z truflami nie było więc
przypadkowe. W szesnastowiecznych Włoszech trufla miała w wymowie formę
tartuffel i bezpośrednio przyczyniła się do powstania nazwy kartofel,
głównie na terenach Niemiec. W Hiszpanii ziemniak zachował nazwę z
inkaskiego patata. We Francji zwany jest patate, a często także pomme de
terre, czyli jabłko ziemi.
HISTORIA ZIEMNIAKA--->http://www.swietoziemniaka.pl/ziemniak.php
Podobno pierwszymi, którzy zaznajomili się z ziemniakami na terenach polskich, byli aptekarze wrocławscy końca XVI wieku. Wtedy jeszcze nie miało to żadnych konkretnych następstw. Według niektórych przekazów w połowie XVII wieku ziemniak miał być uprawiany przez małopolską szlachtę ariańską.
sadzimy ziemniaka do doniczki
ślicznie kwitnie;)
Popularny ziemniak ma silne działanie nawilżające i zmiękczające. Stosowany jest głównie w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej i podrażnionej, a nawet w leczeniu egzem. Dzięki zawartości witaminy C, ma właściwości bakteriobójcze.
1. Maseczka regenerująco – wygładzająca. Umyj dokładnie i obierz jednego ziemniaka. Zetrzyj go na tarce. Powstałą papkę nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Zmywaj letnią wodą po 20 minutach.
2. Maseczka odżywczo – wygładzająca i zmiękczająca. Ugotuj w mundurku 1 ziemniaka. Rozgnieć go i wymieszaj dokładnie z 1 żółtkiem z jaja kurzego i kilkoma łyżkami mleka (w zależności od potrzeby, by uzyskać konsystencję masy). Powstałą papkę podgrzej w garnuszku nad wrzątkiem i ciepła nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Po 20 minutach zmyj letnią, a następnie zimną wodą.
3. Maseczka na powieki zmniejszająca cienie pod oczami. Umyj dokładnie i zetrzyj jednego małego ziemniaka. Uzyskana papkę nakładaj na zamknięte oczy. Przyłóż gazę lub waciki. Po 20 minutach zdejmij gazę i zmyj powieki letnia woda. Nałóż krem pod oczy.
4. Maseczka ujędrniająca. Umyj dokładnie i ugotuj 1 ziemniaka. Rozgnieć go na papkę i zmieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.
5. Ujędrniający kompres na szyję. Umyj i ugotuj 2 ziemniaki. Rozgnieć je na miazgę i zmieszaj z 1 łyżką miodu, 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 żółtkiem z jaja kurzego. Rozsmaruj papkę na gazie, a tą owiń szyję. Przykryj folią i owiń pieluchą lub chustka. Trzymaj tak 20 minut. Po tym czasie zmyj letnią wodą i nałóż krem odżywczy.
Krem do rąk z ziemniaków. Do ugotowanych i rozgniecionych 3 ziemniaków dodaj 1 łyżkę gliceryny i 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na umytą skórę dłoni nakładaj i wcieraj masę na noc. Nałóż cienkie bawełniane rękawiczki. Rano ręce opłucz letnia wodą i zastosuj krem do rąk.
Lepszy pieczony ziemniak w lesie niż mięso w więzieniu.
żółte lub białe
choć te żółte podobno zdrowsze
zaczynamy święto ziemniaka
Podobno pierwszymi, którzy zaznajomili się z ziemniakami na terenach polskich, byli aptekarze wrocławscy końca XVI wieku. Wtedy jeszcze nie miało to żadnych konkretnych następstw. Według niektórych przekazów w połowie XVII wieku ziemniak miał być uprawiany przez małopolską szlachtę ariańską.
Ziemniaki są nisko przetworzone
Ziemniaki działają alkalizująco
Ziemniaki nie są tak kaloryczne jak się powszechnie sądzi
Ziemniaki sycą na długo
Ziemniaki to znakomite źródło potasu i witaminy C
sadzimy ziemniaka do doniczki
ślicznie kwitnie;)
Popularny ziemniak ma silne działanie nawilżające i zmiękczające. Stosowany jest głównie w pielęgnacji cery suchej, zniszczonej i podrażnionej, a nawet w leczeniu egzem. Dzięki zawartości witaminy C, ma właściwości bakteriobójcze.
1. Maseczka regenerująco – wygładzająca. Umyj dokładnie i obierz jednego ziemniaka. Zetrzyj go na tarce. Powstałą papkę nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Zmywaj letnią wodą po 20 minutach.
2. Maseczka odżywczo – wygładzająca i zmiękczająca. Ugotuj w mundurku 1 ziemniaka. Rozgnieć go i wymieszaj dokładnie z 1 żółtkiem z jaja kurzego i kilkoma łyżkami mleka (w zależności od potrzeby, by uzyskać konsystencję masy). Powstałą papkę podgrzej w garnuszku nad wrzątkiem i ciepła nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Po 20 minutach zmyj letnią, a następnie zimną wodą.
3. Maseczka na powieki zmniejszająca cienie pod oczami. Umyj dokładnie i zetrzyj jednego małego ziemniaka. Uzyskana papkę nakładaj na zamknięte oczy. Przyłóż gazę lub waciki. Po 20 minutach zdejmij gazę i zmyj powieki letnia woda. Nałóż krem pod oczy.
4. Maseczka ujędrniająca. Umyj dokładnie i ugotuj 1 ziemniaka. Rozgnieć go na papkę i zmieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.
5. Ujędrniający kompres na szyję. Umyj i ugotuj 2 ziemniaki. Rozgnieć je na miazgę i zmieszaj z 1 łyżką miodu, 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 żółtkiem z jaja kurzego. Rozsmaruj papkę na gazie, a tą owiń szyję. Przykryj folią i owiń pieluchą lub chustka. Trzymaj tak 20 minut. Po tym czasie zmyj letnią wodą i nałóż krem odżywczy.
Krem do rąk z ziemniaków. Do ugotowanych i rozgniecionych 3 ziemniaków dodaj 1 łyżkę gliceryny i 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na umytą skórę dłoni nakładaj i wcieraj masę na noc. Nałóż cienkie bawełniane rękawiczki. Rano ręce opłucz letnia wodą i zastosuj krem do rąk.
Lepszy pieczony ziemniak w lesie niż mięso w więzieniu.
Komentarze
Prześlij komentarz