koktajlowo Smoothies
Różowy pomysł na szare dni
Skład:- Sok z buraka
- Kapusta pekińska
- Ogórek zielony
- Szpinak liście
- Natka pietruszki
- Jogurt naturalny
- Błonnik buraczany
- Sól
Złota jesień
Skład:- Sok z marchwi
- Banan
- Melon
- Cukinia
- Imbir świeży
- Błonnik owsiany
mieszamy i pijemy
na zdrowie
nie dajmy się jesieni;)
porcja jesiennych warzywnych, owocowych eliksirów
Skuteczne, ale niesmaczne. Nie każdy z nas jest w stanie przełknąć surowy czosnek czy też raczyć się syropem z cebuli. Proponuję Wam „żywą” Witaminę C w formie smacznych, warzywnych koktajli. Buraki, brokuł, seler obfitują w kwas askrobinowy, a ten zwiększa naszą odporność na choroby, aktywizując system immunologiczny. Jako cenny przeciwutleniacz chroni naszą krew przed zmianami nowotworowymi, obniża poziom „złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. W okresie wzmożonego stresu dba o naszą koncentrację, wydolność i spokojny sen.
Koktajl ogórkowy z maślanką
Działa odżywczo na skórę głowy dzięki zawartości minerałów,pomaga w
usunięciu nadmiaru wody z organizmu i oczyszcza nas od wewnątrz.1 spory ogórek umyj,obierz, pokrój, dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, 2 ząbki czosnku oraz 2/3 szklanki maślanki.Zmiksuj w blenderze. Składniki odżywcze: Witamina C, wapń, sód, krzem, siarka, potas,żelazo.
Koktajl brokułowy z kiełkami
Połowę małego brokuła podziel na różyczki i „zblanszuj”. Zmiksuj z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżkami kiełków (mogą być dowolne). Jeśli koktajl jest za gęsty,dolej wody mineralnej. Składniki odżywcze: Większość witamin,białko,kwas foliowy,wapń,żelazo, potas
Lecznicze koktajle warzywno-owocowe prof. Tombaka
Picie niżej wymienionych koktajli pomogło
wielu osobom zlikwidować długotrwałe dolegliwości zdrowotne. Jak
wiadomo wiele chorób związanych jest z brakiem w organizmie składników
mineralnych. Koktajle te składniki uzupełniają. Podane proporcje są
obliczone na otrzymanie 240 g (szklanki) mieszanki soków. Podany
stosunek składników jest stosunkiem objętościowym (nie wagowym).
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) +
zielona papryka (40 ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy reumatyzmie,
bólach w kościach i mięśniach, obrzękach kończyn.
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + sałata (40 ml). Proporcja
4:1:1. Stosować przy chorobach skóry, egzemach, wypryskach, pryszczach,
zapaleniu oczu, kruchych paznokciach.• Marchew (80 ml) + szpinak (160 ml). Proporcja 1:2. Stosować przy bólach brzucha, skurczach, kolkach, nadmiernym wytwarzaniu gazów, zaparciach, reumatyzmie, anemii, niskim i wysokim ciśnieniu, bólach głowy (typu migrenowego).
• Marchew (80 ml) + zielona papryka (160 ml). Proporcja 1:2. Stosować do oczyszczenia skóry z przebarwień, szczególnie często występujących u osób w podeszłym wieku.
• Marchew (160 ml) + korzeń pietruszki (80 ml). Proporcja 2:1. Stosować przy zapaleniu układu moczowo-płciowego, oczu, niewydolności naczyń krwionośnych.
• Pomidory (54 ml) + jabłka (108 ml) + dynia (54 ml) + cytryna (24 ml). Proporcja 2:4:2:1. Stosować przy oczyszczaniu organizmu ze śluzu, sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej. W dniach postu pijąc tylko 1,5-2,0 litra tego soku dziennie rezultat jest oszałamiający.
• Ogórek (80 ml) + czarna porzeczka (80 ml) + jabłka (40 ml) + grejpfrut (40 ml). Proporcja 2:2:1:1. Utrzymuje świeżość i ładny wygląd skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa odporność organizmu. Jedna szklanka zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.
pomysłowo-przepisowo; http://urodaizdrowie.pl/koktajle-2
Przepyszny koktajl ze świeżego szpinaku, awokado, cytryny, jabłek, natki pietruszki oraz wody.
Składniki:
Pół opakowania szpinaku baby
4 jabłka,
1 kiwi
1 kiwi
1 karambola
kilka liści mięty do smaku
kruszony lód
banan
vel
- garść liści szpinaku
- garść natki pietruszki
- 1 banan
- 5 truskawek
- kilka listków mięty
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu (opcjonalnie bo owoce są słodkie)
- woda lub kostki lodu
Unikać zaś należy dodatku cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.
Gotowe koktajle najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin.
Chlorofilowe:
- rośliny uprawne: rukola, sałata, kapusta pekińska, liście buraka, rzodkiewki, kalarepy, brokuła, nać marchwi, selera, pietruszki, jarmuż, cykoria, szpinak;
- dzikie rośliny jadalne: liście mniszka, szczaw, rdest, babka, pokrzywa, liście poziomki, porzeczki, bluszczyk kurdybanek;
- zioła: lubczyk, koperek, mięta, kolendra, koper włoski, melisa, oregano, szczypiorek, kwiaty i liście nagietka, bazylia;
- kiełki: lucerny, brokuła, gryki, słonecznika, kozieradki, fasoli mung.
1. Mleczko kokosowe, awokado, sparzone liście pokrzywy i mniszka, kawałek cukinii, pęczek koperku i zielonej pietruszki, ogórek świeży, kiełki lucerny. 2. Pęczek zielonej pietruszki, liść selera, liście sałaty, 1 banan, plasterek imbiru, ½ szklanki dobrego jogurtu naturalnego, 1 szklanka wody, sok z cytryny, kiełki lucerny. 3. Mleczko kokosowe, awokado, 2 pomidory bez skórki, 2 filiżanki kapusty pekińskiej, 1 papryka bez pestek, kilka liści sałaty, ząbek czosnku, pęczek bazylii, kilka listków mniszka, 1 cebula.
1. Pęczek natki, jabłko, gruszka, kilka migdałów, 2 figi, 3 łyżki jagód goji, 3 łyżki mielonego siemienia i 2 łyżki mielonego sezamu, woda lub mleko migdałowe.
2. Awokado, jabłko, ogórek, 4 morele niesiarkowane, mleko kokosowe.
3 liści jarmużu, 1 mango, 2 pomarańcze, kilka moreli, 2 filiżanki wody.
4. Mleko migdałowe, garść malin, garść borówek, filiżanka szpinaku świeżego, 3 łyżki siemienia mielonego.
5. filiżanki wody, 1 filiżanka jagód, 1 filiżanka jeżyn, 1 dojrzała gruszka, ½ pęczka fioletowego jarmużu.
6. filiżanki czerwonych winogron, 2 gruszki, 7 liści buraka, pół pęczka natki, 1 banan.
7. Jagodowe słońce: ½ szklanki jagód goji, 1 mango, 2 łodygi selera naciowego, 1 główka sałaty masłowej, pół grejpfruta, woda. 8. Radość o poranku: 2 filiżanki szpinaku, 1 banan, 2 filiżanki soku pomarańczowego, 1 filiżanka borówek i 1 filiżanka truskawek. 9. Czarna Owca: 2 filiżanki komosy białej, 4 figi, ¼ filiżanki borówek, 2 filiżanki wody. 10. Wzmacniacz odporności: ½ ogórka, ¼ pora, 1/3 filiżanki kiełków rzodkiewki, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 1 awokado, 1 filiżanka wody.
NA ZDROWIE;)
Komentarze
Prześlij komentarz