koktajlowo Smoothies

Różowy pomysł na szare dni

Skład:
  • Sok z buraka
  • Kapusta pekińska
  • Ogórek zielony
  • Szpinak liście
  • Natka pietruszki
  • Jogurt naturalny
  • Błonnik buraczany
  • Sól

Złota jesień

Skład:
  • Sok z marchwi
  • Banan
  • Melon
  • Cukinia
  • Imbir świeży
  • Błonnik owsiany

mieszamy i pijemy
na zdrowie
nie dajmy się jesieni;)

 porcja jesiennych warzywnych, owocowych eliksirów



Skuteczne, ale niesmaczne. Nie każdy z nas jest w stanie przełknąć surowy czosnek czy też raczyć się syropem z cebuli. Proponuję Wam „żywą” Witaminę C w formie smacznych, warzywnych koktajli. Buraki, brokuł, seler obfitują w kwas askrobinowy, a ten zwiększa naszą odporność na choroby, aktywizując system immunologiczny. Jako cenny przeciwutleniacz chroni naszą krew przed zmianami nowotworowymi, obniża poziom „złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. W okresie wzmożonego stresu dba o naszą koncentrację, wydolność i spokojny sen.





Koktajl ogórkowy z maślanką
Działa odżywczo na skórę głowy dzięki zawartości minerałów,pomaga w usunięciu nadmiaru wody z organizmu i oczyszcza nas od wewnątrz.
1 spory ogórek umyj,obierz, pokrój, dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, 2 ząbki czosnku oraz 2/3 szklanki maślanki.Zmiksuj w blenderze.
Składniki odżywcze: Witamina C, wapń, sód, krzem, siarka, potas,żelazo.
Koktajl brokułowy z kiełkami
Dzięki zwalczaniu wolnych rodników zapobiegają starzeniu organizmu oraz gwarantują wzmocnienie naszego organizmu.
Połowę małego brokuła podziel na różyczki i „zblanszuj”. Zmiksuj z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżkami kiełków (mogą być dowolne). Jeśli koktajl jest za gęsty,dolej wody mineralnej.
Składniki odżywcze: Większość witamin,białko,kwas foliowy,wapń,żelazo, potas

Lecznicze koktajle warzywno-owocowe prof. Tombaka


Picie niżej wymienionych koktajli pomogło wielu osobom zlikwidować długotrwałe dolegliwości zdrowotne. Jak wiadomo wiele chorób związanych jest z brakiem w organizmie składników mineralnych. Koktajle te składniki uzupełniają. Podane proporcje są obliczone na otrzymanie 240 g (szklanki) mieszanki soków. Podany stosunek składników jest stosunkiem objętościowym (nie wagowym).
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + zielona papryka (40 ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy reumatyzmie, bólach w kościach i mięśniach, obrzękach kończyn.
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + sałata (40 ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy chorobach skóry, egzemach, wypryskach, pryszczach, zapaleniu oczu, kruchych paznokciach.
• Marchew (80 ml) + szpinak (160 ml). Proporcja 1:2. Stosować przy bólach brzucha, skurczach, kolkach, nadmiernym wytwarzaniu gazów, zaparciach, reumatyzmie, anemii, niskim i wysokim ciśnieniu, bólach głowy (typu migrenowego).
• Marchew (80 ml) + zielona papryka (160 ml). Proporcja 1:2. Stosować do oczyszczenia skóry z przebarwień, szczególnie często występujących u osób w podeszłym wieku.
• Marchew (160 ml) + korzeń pietruszki (80 ml). Proporcja 2:1. Stosować przy zapaleniu układu moczowo-płciowego, oczu, niewydolności naczyń krwionośnych.
• Pomidory (54 ml) + jabłka (108 ml) + dynia (54 ml) + cytryna (24 ml). Proporcja 2:4:2:1. Stosować przy oczyszczaniu organizmu ze śluzu, sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej. W dniach postu pijąc tylko 1,5-2,0 litra tego soku dziennie rezultat jest oszałamiający.
• Ogórek (80 ml) + czarna porzeczka (80 ml) + jabłka (40 ml) + grejpfrut (40 ml). Proporcja 2:2:1:1. Utrzymuje świeżość i ładny wygląd skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa odporność organizmu. Jedna szklanka zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.

pomysłowo-przepisowo;  http://urodaizdrowie.pl/koktajle-2


Przepyszny koktajl ze świeżego szpinaku, awokado, cytryny, jabłek, natki pietruszki oraz wody. 



Składniki:


Pół opakowania szpinaku baby
4 jabłka,
1 kiwi
1 karambola
kilka liści mięty do smaku
kruszony lód
banan

vel
  • garść liści szpinaku 
  • garść natki pietruszki
  • 1 banan
  • 5 truskawek
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie bo owoce są słodkie)
  • woda lub kostki lodu
 W zależności od upodobań lub przepisu, konsystencja smoothies może być mniej lub bardziej gęsta. Niejednokrotnie dodawany jest sok owocowy, woda mineralna lub jogurt. Świetnie sprawdzają się takie warzywa jak sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż itp. Można jednak także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy, kolendry. Nie nadają się jednak raczej inne zielone warzywa nieliściaste jak np. brokuły. Należy pamiętać, aby nie łączyć produktów skrobiowych z owocami. W przypadku owoców obowiązuje natomiast całkowita dowolność.


Unikać zaś należy dodatku cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gotowe koktajle najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin.

Chlorofilowe:
  • rośliny uprawne: rukola, sałata, kapusta pekińska, liście buraka, rzodkiewki, kalarepy, brokuła, nać marchwi, selera, pietruszki, jarmuż, cykoria, szpinak;
  • dzikie rośliny jadalne: liście mniszka, szczaw, rdest, babka, pokrzywa, liście poziomki, porzeczki, bluszczyk kurdybanek;
  • zioła: lubczyk, koperek, mięta, kolendra, koper włoski, melisa, oregano, szczypiorek, kwiaty i liście nagietka, bazylia;
  • kiełki: lucerny, brokuła, gryki, słonecznika, kozieradki, fasoli mung.

  • 1. Mleczko kokosowe, awokado, sparzone liście pokrzywy i mniszka, kawałek cukinii, pęczek koperku i zielonej pietruszki, ogórek świeży, kiełki lucerny. 2. Pęczek zielonej pietruszki, liść selera, liście sałaty, 1 banan, plasterek imbiru, ½ szklanki dobrego jogurtu naturalnego, 1 szklanka wody, sok z cytryny, kiełki lucerny. 3. Mleczko kokosowe, awokado, 2 pomidory bez skórki, 2 filiżanki kapusty pekińskiej, 1 papryka bez pestek, kilka liści sałaty, ząbek czosnku, pęczek bazylii, kilka listków mniszka, 1 cebula.  


    1. Pęczek natki, jabłko, gruszka, kilka migdałów, 2 figi, 3 łyżki jagód goji, 3 łyżki mielonego siemienia i 2 łyżki mielonego sezamu, woda lub mleko migdałowe.


    2. Awokado, jabłko, ogórek, 4 morele niesiarkowane, mleko kokosowe.
    3  liści jarmużu, 1 mango, 2 pomarańcze, kilka moreli, 2 filiżanki wody.
    4. Mleko migdałowe, garść malin, garść borówek, filiżanka szpinaku świeżego, 3 łyżki siemienia mielonego.
    5. filiżanki wody, 1 filiżanka jagód, 1 filiżanka jeżyn, 1 dojrzała gruszka, ½ pęczka fioletowego jarmużu.
    6.  filiżanki czerwonych winogron, 2 gruszki, 7 liści buraka, pół pęczka natki, 1 banan.

    7. Jagodowe słońce: ½ szklanki jagód goji, 1 mango, 2 łodygi selera naciowego, 1 główka sałaty masłowej, pół grejpfruta, woda. 8. Radość o poranku: 2 filiżanki szpinaku, 1 banan, 2 filiżanki soku pomarańczowego, 1 filiżanka borówek i 1 filiżanka truskawek. 9. Czarna Owca: 2 filiżanki komosy białej, 4 figi, ¼ filiżanki borówek, 2 filiżanki wody. 10. Wzmacniacz odporności: ½ ogórka, ¼ pora, 1/3 filiżanki kiełków rzodkiewki, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 1 awokado, 1 filiżanka wody.

     

     NA ZDROWIE;)

Komentarze

Popularne posty