Dynia
pomarańczowa jesień
zatem łapiemy dynie
jestem jak owoc dyni
dojrzały gotów rozpęknąć
i wydać ze swego wnętrza
plon ziarna
Rodzina dyniowatych na świecie obejmuje około 120 rodzajów i około 800 gatunków. Różnią się one kolorem, kształtem i wielkością. Ta ostatnia różnica stała się punktem wyjściowym do licznych konkursów organizowanych na całym świecie, a zwłaszcza w Ameryce. Co roku pobijane są rekordy w wielkości wyhodowanych dyni. Ostatni rekord świata należy do Amerykanów, którzy doczekali się 821 kg dyni. W Polsce natomiast wyhodowano dynię ważącą „jedyne” 514 kg.
toczył zając wielką dynię
toczył toczył dynię w dół
pękła dynia mu na pół
pestki z niej się wysypały
więc je zbierał przez dzień cały: raz, dwa, trzy...
ile pestek zbierzesz ty?
Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru. Owoce dyni poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Związki w nich zawarte działają moczopędnie, mogą być również używane przy leczeniu zaparć szczególnie u ludzi otyłych.
Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Miąższ z dyni mogą stosować przy mdłościach przyszłe mamy.
KREM Z DYNI;)
Sposób przyrządzania:
1 W garnku rozgrzewamy na niewielkim ogniu pastę curry, dusimy ok. 1 minuty.
2 Wlewamy wywar, zagotowujemy, dokładamy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, gotujemy ok. 10 minut.
3 Miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy.
4 Przelewamy do miseczek, dekorując każdą cieniutkimi paseczkami pozbawionej pestek papryczki i listkami kolendry, podajemy.
WERSJA 2
Sposób przyrządzania:
1 W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek, szklimy.
2 Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.
3 Zalewamy bulionem jarzynowym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.
4 Miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5 Wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.
2 Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.
3 Zalewamy bulionem jarzynowym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.
4 Miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5 Wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.
http://www.pumpkin.pl/
Składniki:
- dwie łyżeczki świeżo utartego miąższu z dyni
- ½ łyżeczki miodu
- ¼ szklanki mleka
- jajko
Wykonanie:
Wszystkie
składniki dokładnie ze sobą mieszamy w miseczce. Następnie nakładamy
cienką warstwę na twarz i pozostawiamy do wyschnięcia (około 15-20
minut). Zmywamy za pomocą ciepłej wody. Efekty widać już po pierwszym
zastosowaniu. Cera staje się nawilżona i pełna świeżego blasku.
- dwie łyżeczki świeżo utartego miąższu z dyni
- ½ łyżeczki miodu
- ¼ szklanki mleka
- jajko
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz