serwetkowe pomysły
Nasza serwetka powinna leżeć nas naszym talerzu lub z jego lewej strony (będzie leżeć na widelcach przy kolacji). Może też być w jednym z kieliszków.
Serwetkę kładziemy na kolanach w restauracji, gdy
kelner odejdzie od stołu po przyjęciu zamówienia. Na przyjęciu kładziemy
ją na kolanach, gdy na kolanach położy serwetkę gospodyni lub gospodarz
gdy nie ma gospodyni).
Pamiętajmy o tym, by serwetkę położyć zawsze tak,
by jej lewa strona znajdowała się na kolanach. Gdy będziemy na chwile
odchodzić od stołu to w restauracji odłożymy ją na krzesło kładąc ją
również lewą stroną na krześle. Na przyjęciu odłożymy ją na stół po
lewej stronie nakrycia. Gdy wrócimy do stołu pamiętajmy, by położyć ja
na kolanach znowu lewą stronę.
Jeżeli pomylimy strony serwetki to pobrudzimy
ubranie np. sosem pomidorowym, ponieważ resztki jedzenia z serwetki
przeniosą się albo poprzez siedzenie krzesła na nasze siedzenie, albo na
nasze kolana.
Przed sięgnięciem po kieliszek lub szklaneczkę trzeba osuszyć serwetką usta. Inaczej na brzegu naczynia zostanie tłusty ślad. Do osuszenia ust bierzemy serwetkę za rogi znajdujące ę bliżej stołu. W ten sposób dotkniemy ust prawą stroną serwetki.
Rzymianie, zauroczeni wszystkim co Greckie, używali serwet jak my w dzisiejszych czasach.
serwetki papierowe nie były papierowe ale służyły głównie do wycierania ust po posiłku, co
ciekawe goszczący biesiadnicy, brali w nie jedzenie na wynos, pozostałe z posiłku.
i próbujemy...
Komentarze
Prześlij komentarz