Pierniczki


mieszamy, ugniatamy, wycinamy, formujemy, dekorujemy, pieczemy, czekamy... i jemy;)




W cukierni
"Choć sta­ry - pier­nik słodki",
rzekła bab­ka do szarlotki.  





 Składniki, około 40 sztuk:

2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe.




 Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  • Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.





 http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/swiateczne-pierniczki-masterchefa,108638.html





Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.
By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).
Smacznego :)








Ciasto:
  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 1 szklanka cukru pudru (200g)
  • 3/4 szklanki miodu (200g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 2 łyżeczki kakao (15g)
Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • odrobina mleka lub soku z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • 1Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  • 2Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  • 3Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
  • 4Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  • 5Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
  • 6Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.











 Zdarza się, że i  pier­nik jest w szczy­towej formie...


Przepis na pierniczki

  • Czas: ok. 30 minut
  • Ilość porcji: 4 blaszki ciastek

Składniki

  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 500-550 g mąki pszennej*
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko



Do rondelka wrzucam masło, dodaję miód, cukier i podgrzewam aż składniki sie połączą.

Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawę do piernika, lekko przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Mieszam a potem wyrabiam ręką.
Ciasto na początku wydaje się troszkę zbyt luźne, warto chwilę odczekać (15-40 minut) zanim dodacie mąki. Ono po kilkunastu minutach robi się gęstsze, dużo też zależy od wielkości jaja i miodu. W każdym razie lepiej mąkę dodawać stopniowo niż za dużo :)


Wałkuję po fragmencie ciasta i wycinam wzory.


Układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 15 minut. Smacznego.


 -Niena­widzę Cię.
-A ja Cię kocham.
-A co ma pier­nik do wiatraka?
-Mają ty­le sa­mo li­ter. Ni­by nic, a jed­nak jed­na mała.. naj­drob­niej­sza rzecz ich łączy.  






 Dob­re ser­ce poz­na­jemy po sma­ku pier­ni­ka, nadzieniu owo­cowym i po­lewie z czekolady. 


Składniki

ilość sztuk: 30 pierniczków

  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 125 ml melasy
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
  3. Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.
udanych wypieków
smacznego;)


Komentarze

Popularne posty