Pierniczki
W cukierni
"Choć stary - piernik słodki",
rzekła babka do szarlotki.
Składniki, około 40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
- Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/swiateczne-pierniczki-masterchefa,108638.html
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie
składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie
podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość
około 3 mm, wycinać pierniczki.
Witrażyki:
w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki,
napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki
można wyciąć otworek na wstążkę.
Układać
na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze
180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po
upieczeniu wystudzić i ozdobić.
Lukier: jedno
białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by
tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy
pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat
barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.
By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po
upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się
miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku
(długo się przechowują).
Smacznego :)
Ciasto:
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
- 3 szklanki mąki (500g)
- 1 szklanka cukru pudru (200g)
- 3/4 szklanki miodu (200g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 2 łyżeczki kakao (15g)
- 2 szklanki cukru pudru
- odrobina mleka lub soku z cytryny
- kolorowe barwniki spożywcze
- 1Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
- 2Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
- 3Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
- 4Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
- 5Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
- 6Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Zdarza się, że i piernik jest w szczytowej formie...
Przepis na pierniczki
- Czas: ok. 30 minut
- Ilość porcji: 4 blaszki ciastek
Składniki
- 1,5 szklanki miodu
- 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
- 2/3 szklanki cukru
- ok. 500-550 g mąki pszennej*
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
Do rondelka wrzucam masło, dodaję miód, cukier i podgrzewam aż składniki sie połączą. | |
Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawę do piernika, lekko
przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Mieszam a potem wyrabiam ręką. Ciasto na początku wydaje się troszkę zbyt luźne, warto chwilę odczekać (15-40 minut) zanim dodacie mąki. Ono po kilkunastu minutach robi się gęstsze, dużo też zależy od wielkości jaja i miodu. W każdym razie lepiej mąkę dodawać stopniowo niż za dużo :) |
|
|
|
Układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 15 minut. Smacznego. |
-A ja Cię kocham.
-A co ma piernik do wiatraka?
-Mają tyle samo liter. Niby nic, a jednak jedna mała.. najdrobniejsza rzecz ich łączy.
Dobre serce poznajemy po smaku piernika, nadzieniu owocowym i polewie z czekolady.
Składniki
ilość sztuk: 30 pierniczków
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 125 ml melasy
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 10min. › +1godz. chłodzenie › Gotowe w: 1godz.30min.
- W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
- Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.
udanych wypieków
smacznego;)
Komentarze
Prześlij komentarz