rozgrzewające herbatki



Kiedy za oknem zimno, mokro i ogólnie paskudnie, pamiętamy o  rożnego rodzaju herbatkach ziołowych oraz rozgrzewających dodatkach do tradycyjnych herbat.

a więc dodajemy
nie tylko rum

ale
imbir
pieprz
bazylię
różę
kwiat czarnego bzu
miód

 ....



 Zioła zalewamy „białym wrzątkiem” (moment, kiedy pęcherzyki wody gwałtownie się odrywają, powodując lekkie zmętnienie wody) i przykrywamy na ok. 5 minut, aby odpowiednio naciągnęły. 




Herbatka z przyprawami

Składniki: napar z dowolnej czarnej herbaty, cynamon mielony, gałka muszkatołowa mielona, imbir mielony, goździki całe, słodkie jabłko, miód akacjowy, 1 pomarańcza obrana ze skórki.

Przygotowanie: Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kilka goździków. Wszystko zalać gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem akacjowym.

Herbatka malinowo-cynamonowa

Składniki: 3 torebki herbaty malinowej, 1 łyżka cynamonu, 3-4 goździki, miód lipowy. Przygotowanie: Do torebek herbaty malinowej dodajemy cynamon i goździki oraz miód lipowy (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.
 Herbatka czarna z imbirem
  Składniki: 2-3 torebki herbaty ekspresowej (lub 1 łyżka stołowa herbaty czarnej liściastej), 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 3-4 goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany.

Przygotowanie: Torebki herbaty wrzucamy do dzbanka. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę kardamonu, imbir, goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.
  Herbatka jabłkowo-cynamonowa

Składniki: suszone jabłka, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 3-4 goździki, imbir, miód. Przygotowanie: Garść suszonych jabłek (można chwilkę pogotować), łyżkę cynamonu, płaską łyżeczkę kardamonu, goździki, szczyptę imbiru i miód zalewamy wrzątkiem. Pijemy po 20 minutach.
  Herbatka malinowo-różana

Składniki: garść suszonych owoców róży, 1 łyżka soku z malin (najlepiej własnej roboty), 2-3 goździki, szczypta cynamonu, pół cytryny,
pół pomarańczy.

Przygotowanie: Do dużego kubka wsypać różę, goździki i cynamon. Zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Przecedzić, dodać sok z malin, po plasterku obranej cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałych połówek cytryny i pomarańczy. Najlepiej parzy się taką herbatkę w kubku z wewnętrznym sitkiem. Wtedy wsypuje się różę, goździki i cynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy.

Herbatka z miętą
Składniki: 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru, 2 łyżki cukru lub miodu najlepiej lipowego, 1 cytryna, 1 mała pomarańcza, 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty, pieprz.
Przygotowanie: Do rondelka wlać 3 szklanki wody, dorzucić imbir i miętę. Na dużym ogniu gotujemy przez jakieś 10 minut. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy miód. Dodajemy cytrynę i pomarańczę – owoce kroimy na pół i wyciskamy sok do rondla. Na koniec dorzucamy szczyptę pieprzu i mieszamy. Przez drobne sitko napar wlewamy do kubków. Można zmodyfikowac przepis dodajac 3 łyzki czarnej herbaty.
Herbatka z róży, bzu, aronii i jarzębiny

Składniki: Po 1 łyżeczce suszu z owoców róży, bzu czarnego, aronii i jarzębiny, 2 łyżki malin w soku (a jeśli nie mamy to sok malinowy), 25 ml nalewki malinowej (ewentualnie innej), szczypta mielonego imbiru albo plasterek 1 cm świeżego, opcjonalnie łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Owoce + imbir wrzucić do kubka (najlepiej podgrzanego), zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić do naciągnięcia. Dodać nalewkę + miód. Pić jeszcze gorącą. Jeśli nie mamy własnego suszu z wypestkowanych owoców róży, możemy użyć tego ze sklepowej półki.

Lipowa herbatka

Składniki: 1/2 łyżki kwiatów lipy, 3/4 wrzątku, miód lub sok malinowy.

Przygotowanie: Zalać pół łyżki ziół wrzątkiem. Parzyć 15 minut pod przykryciem. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Można osłodzić zioła łyżeczką miodu lub sokiem malinowym.

Herbatka z dodatkami

Składniki: torebka herbaty Earl Gray, kilka goździków, trochę mielonego cynamonu i imbiru, kilka ziaren kolendry i ziela angielskiego.

Przygotowanie: Do kubka włożyć torebkę herbaty, goździki, kolendrę, ziele, wsypać imbir i cynamon. Następnie zalać wrzątkiem, przykryć kubek talerzykiem, odczekać pięć minut. Przed wypiciem przelać przez sitko o drobnych oczkach. Herbatka jest przepyszna i pozostawia w gardle lekko pikanty posmak. Polecam także lekko posłodzić, nawet osobom zazwyczaj preferującym herbatę gorzką.

Herbatka z rumem

Składniki: 2,5 szklanki wody, 3 torebki czarnej herbaty, 70 ml rumu. Przygotowanie: Zagotować wodę. Zaparzyć mocną herbatę. Rozlać do trzech szklanek do 3/4 wysokości. Dopełnić rumem. Od razu podawać.

Herbatka imbirowo-cytrynowa
Składniki: 2 łyżeczki herbaty, 10 g świeżego imbiru, skórka z 1/2 cytryny, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, miód pszczeli.

Przygotowanie: Obrać imbir i pokroić go w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki. Do małego garnka włożyć imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu.



Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne i odkażające. Herbata z imbirem działa napotnie, zawiera dużo witaminy C.

2. Mięta pieprzowa – stosuje się ją we wczesnym stadium przeziębienia i grypy ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejek miętowy stosowany jest zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
3. Kwiaty czarnego bzu – zażywany regularnie napar w początkowym okresie infekcji wirusowych łagodzi dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres choroby. Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym barwnikiem.
tniemy swetr, materiał, zszywamy, ozdabiamy łączymy guzik, tasiemka i gotowe;)

4. Maliny i jeżyny – owoce mają działanie napotne i wzmacniające. Jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają m.in. przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
5. Kwiat lipy dodaje herbatce miodowego smaku i przypomina gorące lato, a lipowy napar działa rozgrzewająco.
6. Owoce dzikiej róży, głogu i berberysu nadają naparom kwaskowaty, głęboki smak i wzbogacają je w witaminę C.
7. Płatki słonecznika z kolei mają ostry, nieco brzoskwiniowy smak.
8. Kwiatostany szarłatu (amarantusa) barwią herbatkę na kolor szkarłatny.
9. Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają herbatce złocisty kolor.
10. Płatki dziewanny też barwią herbatkę na żółty kolor i nadają jej miodowy posmak. Zawierają saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar z nich polecany jest przy chorobach gardła.
11. Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pachnącą jabłkami i cytrusami.
12. Ziele tymianku i macierzanki piaskowej ma mocny, charakterystyczny zapach. Macierzanki są jednak bardzo zróżnicowane, czasem można trafić na taką, która pachnie cytrynowo.
   Herbatka majerankowa   2 łyżki majeranku
    Miód
   Cytryna
  Zalewamy majeranek, parzymy 3 minuty, dodajemy miodu i soku z cytryny, przecedzamy

  Herbatka limonkowa
  Sok z limonki
    Czarna herbata
    Imbir
  Miód

NA ZDROWIE!   

Komentarze

Popularne posty