na biało-czerwono

już niedługo biel zastąpi śnieg
a czerwień będzie w świątecznych dodatkach
ale na jutrzejsze święto garść biało-czerwonych pomysłów
 
 
 a może biało czerwony deser???

5 białek
5 żółtek
Szczypta soli
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik (najlepiej w żelu)
 
Ubijacie białka jak na bezę. Czyli białka na sztywno, a potem po łyżce cukier. Jeśli jesteście żądni szczegółów, zajrzyjcie tutaj. Do tak ubitych białek dodajecie po jednym żółtku i dalej miksujecie. Dodajecie barwnik i mieszacie wszystko dokładnie*. Mąkę przesiewacie przez sito i po łyżce dosypujecie do masy jajecznej. Posłużcie się łyżką a nie mikserem. Ważne, by białka nie opadły. Tortownicę wykładacie papierem do pieczenia (tylko dno), wlewacie ciasto i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Próba suchego patyczka wskazana.

Pozwalacie biszkoptowi ostygnąć i myślicie nad warstwą białą, bo przecież ma być patriotycznie. --- krem kokosowy.
 
 
puszka mleczka kokosowego
400 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki konfitury malinowej
kilka łyżeczek likieru kokosowego do nasączenia biszkoptu
 
 
Zacznijcie od zagotowania mleczka kokosowego. Na małym ogniu pogotujcie je z pół godzinki. Powinno zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość i się zagęścić. Potem odstawcie je do wystygnięcia. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuście w odrobinie wody i wmieszajcie do mleczka kokosowego. Śmietanę ubijcie na sztywno i połączcie z wystudzonym mleczkiem kokosowym.
Biszkopt przetnijcie na pół. Dolny krążek nasączcie likierem kokosowym i posmarujcie podgrzaną konfiturą z malin. Na to wyłóżcie warstwę kremu kokosowego. Połóżcie drugi krążek ciasta i rozsmarujcie na cieście resztę kremu. Potem wstawcie je do lodówki, żeby wszystko pięknie stężało. 
 
 
 


obrus, cukierek, świeca, wazon, dywan, poduszka
dowolny element
a jak zmieni wnętrze odświętnie;)

 


 

Komentarze

Popularne posty