na zielono-zielona herbata

 



Zielony jest barwą powstałą poprzez połączenie żółtego i niebieskiego...
coraz mniej tej barwy za oknami....
ale ale
od dawna wiadomo, że ten kolor uspokaja

poznajmy więcej jego właściwości

  Pomaga w osiągnięciu stanu wewnętrznej równowagi, a nawet reguluje krążenia i obniża ciśnienie. Zielony to kolor nadziei

 Malujmy, więc ściany na zielono. Na zdrowie!


 


 Zieleń nie powoduje ani pasywnych, ani aktywnych odczuć. Zalecany dla nadmiernie aktywnych, mających trudności z podejmowaniem decyzji i zachowaniem jasności sądów, zwiększa optymizm, wiarę w siebie i innych. Niewskazany dla potrzebujących energii do działania, sprzyja nudzie powolności i bierności.




mech, trawa---grasz w zielone


Zielona herbata należy do odmian niefermentowanych. Oznacza to, że zerwane jej  liście zwija się, a następnie suszy. Dzięki temu nie dochodzi do ich utlenienia, co pozwala zatrzymać im naturalny zielony kolor. W ten sposób zachowane zostają również wszelkie właściwości „świeżej” rośliny. 


zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Temperatura wody powinna być dostosowana do gatunku (kupując warto o to spytać sprzedawcę), jednak nigdy nie może przekraczać 90°C. Po drugie – istotny jest czas zaparzania, który decyduje o właściwościach napoju. Po zaparzaniu przez 2-3 minuty będzie wykazywał on działanie pobudzające, po 5-6 – uspokajające. Po trzecie – nieodpowiednie zaparzanie może spowodować zmianę i smaku, i koloru herbaty, która stanie się  bardziej gorzka i znacznie ciemniejsza. Po czwarte – ważna jest woda, której użyjemy do przygotowania naparu. Powinna być niechlorowana i uboga w wapń. Jeśli więc nie mamy możliwości jej przefiltrowania, korzystajmy z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia.




 Liście zielonej herbaty możemy zalewać wodą kilkukrotnie. Za każdym razem uzyskamy napar o innym aromacie i właściwościach. Pierwsze parzenie da nam aromat delikatny, działający pobudzająco. Drugie z kolei sprawia, że napar jest intensywniejszy i smaczniejszy, a tym samym bardziej ceniony, niż ten z pierwszego zaparzania.



 Przeciwdziała zatem wielu przewlekłym schorzeniom m.in.: sercowo-naczyniowym, stanom zapalnym, a nawet chorobie Alzheimera. Podstawowym składnikiem zielonej herbaty jest flawonoid wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi oraz płuc. Już dwie filiżanki napoju pomogą pozbyć się wolnych rodników równie skutecznie, jak owoce zawierające witaminę C i E.




 Zielona herbata zawiera kofeinę, w jednej filiżance znajduje się jej ok. 40 mg, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Wypicie kilkunastu filiżanek może spowodować uczucie niepokoju, bóle głowy czy nadpobudliwość.




 Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.



  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
  • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
     

 Regularne picie zielonej herbaty lub stosowanie preparatów zawierających zieloną herbatę zapewnia długowieczność w dobrym zdrowiu.




Herbata jest wieloletnim, wiecznie zielonym krzewem z rodziny Theaceae, wyrastającym do wys 3-4 metrów.
Liście są zielone skórzaste.
Kwiaty są koloru białego lub różowego, wonne i drobne, osadzone w kątach liści.
Owoce są niewielkie, zdrewniałe.

Herbata jest rośliną długowieczną, ma niewielkie wymagania glebowe, potrzebuje jedynie światła i wilgoci.
Herbata uprawiana na plantacjach rośnie 50 a nawet 80 lat (plantacje zlokalizowany wysoko w górach) i przez cały ten okres jest prowadzony zbiór surowca.

Herbata rośnie w Chinach, Japonii, Turcji, Indiach na Cejlonie, Jawie, Indonezji, Pakistanie, Kenii, Tanzanii, Sudanie, Rosji, Brazylii, Meksyku, Argentynie, Peru.
Surowcem leczniczym są liście zbierane ręcznie niemal przez cały rok i przetwarzane w zależności od rodzaju herbaty.


 Zielona herbata od wieków uważana jest za źródło zdrowia i młodości. Jej niezwykłe właściwości znalazły zastosowanie również w kosmetyce – opóźnia proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a także ułatwia walkę z cellulitem. 


 Okłady z zielonej herbaty są pomocne przy opuchniętych oczach. Wystarczy zaparzyć herbatę (ekspresową lub liściastą – wówczas możemy ją zawinąć w gazę), ostudzić i nałożyć na powieki na 10 minut. Zaparzoną herbatę możemy również wykorzystać do przemywania twarzy – taki tonik odpowiedni jest do każdego rodzaju cery. Stosujemy wówczas chłodny napar (przede wszystkim w przypadku cery naczynkowej) i zużywamy go w ciągu jednego dnia.

 zielona polewa
Potrzebne składniki:
  • białko z 1 jajka
  • ok. 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka zmielonej herbaty Green Tea Lychee

  1. Do miseczki wbijamy 1 białko. Dodajemy ok. 8 łyżek cukru pudru.
  2. Herbatę Green Tea Lychee mielimy i dodajemy łyżeczkę do białka.
  3. Mieszamy, lukier powinien być płynny. Polewamy nim ciasta.



 - Uroda, Melisa, Tonik bezalkoholowy z zieloną herbatą, wyciągiem z melisy, alantoiną i prowitaminą B5 (6 zł/210 ml)
- Delia, Lip Care, Regenerująca pomadka do ust z zieloną herbatą (5 zł/3,8 g)
- Bielenda, Fluid antybakteryjny z ekstraktem z zielonej herbaty (8 zł/30 ml)
- Kolastyna, Ogród Spa, Mus do ciała 'Limonka i zielona herbata' (15 zł/250 ml)
- Bielenda, Zielona Herbata, Żel pod prysznic (8 zł/200 ml)
- Bielenda, Zielona Herbata i endorfiny, Żel wyszczuplający (11 zł/175 ml)


Komentarze

Popularne posty