rozgrzewające herbatki
Kiedy za oknem zimno, mokro i ogólnie paskudnie, pamiętamy o rożnego rodzaju herbatkach ziołowych oraz rozgrzewających dodatkach do tradycyjnych herbat.
a więc dodajemy
nie tylko rum
ale
imbir
pieprz
bazylię
różę
kwiat czarnego bzu
miód
....
Zioła zalewamy „białym wrzątkiem” (moment, kiedy pęcherzyki wody gwałtownie się odrywają, powodując lekkie zmętnienie wody) i przykrywamy na ok. 5 minut, aby odpowiednio naciągnęły.
Herbatka z przyprawami
Składniki: napar z dowolnej
czarnej herbaty, cynamon mielony, gałka muszkatołowa mielona, imbir
mielony, goździki całe, słodkie jabłko, miód akacjowy, 1 pomarańcza
obrana ze skórki.
Przygotowanie: Do filiżanek
włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, po pół łyżeczki
cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kilka goździków. Wszystko zalać
gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem akacjowym.
Herbatka malinowo-cynamonowa
Składniki: 3 torebki herbaty malinowej, 1 łyżka cynamonu, 3-4 goździki, miód lipowy.
Przygotowanie: Do torebek herbaty malinowej dodajemy cynamon
i goździki oraz miód lipowy (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po
około 20 minutach zaparzania.
Herbatka czarna z imbirem
Składniki: 2-3 torebki herbaty ekspresowej (lub 1 łyżka stołowa herbaty czarnej liściastej), 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 3-4 goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany.
Herbatka czarna z imbirem
Składniki: 2-3 torebki herbaty ekspresowej (lub 1 łyżka stołowa herbaty czarnej liściastej), 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 3-4 goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany.
Przygotowanie: Torebki
herbaty wrzucamy do dzbanka. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę
kardamonu, imbir, goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany (wg
uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.
Herbatka jabłkowo-cynamonowa
Herbatka jabłkowo-cynamonowa
Składniki: suszone jabłka, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 3-4 goździki, imbir, miód.
Przygotowanie: Garść suszonych jabłek (można chwilkę
pogotować), łyżkę cynamonu, płaską łyżeczkę kardamonu, goździki,
szczyptę imbiru i miód zalewamy wrzątkiem. Pijemy po 20 minutach.
Herbatka malinowo-różana
Herbatka malinowo-różana
Składniki: garść suszonych owoców
róży, 1 łyżka soku z malin (najlepiej własnej roboty), 2-3 goździki,
szczypta cynamonu, pół cytryny,
pół pomarańczy.
pół pomarańczy.
Przygotowanie: Do dużego kubka wsypać
różę, goździki i cynamon. Zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do
naciągnięcia. Przecedzić, dodać sok z malin, po plasterku obranej
cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałych połówek cytryny i
pomarańczy. Najlepiej parzy się taką herbatkę w kubku z wewnętrznym
sitkiem. Wtedy wsypuje się różę, goździki i cynamon do sitka, a potem
sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić
ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy.
Herbatka z miętą
Składniki: 3 łyżki drobno
startego korzenia imbiru, 2 łyżki cukru lub miodu najlepiej lipowego, 1
cytryna, 1 mała pomarańcza, 3 łyżki posiekanych liści świeżej
mięty, pieprz.
Przygotowanie: Do rondelka
wlać 3 szklanki wody, dorzucić imbir i miętę. Na dużym ogniu gotujemy
przez jakieś 10 minut. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy
miód. Dodajemy cytrynę i pomarańczę – owoce kroimy na pół i wyciskamy
sok do rondla. Na koniec dorzucamy szczyptę pieprzu i mieszamy. Przez
drobne sitko napar wlewamy do kubków. Można zmodyfikowac przepis dodajac
3 łyzki czarnej herbaty.
Herbatka z róży, bzu, aronii i jarzębiny
Składniki: Po 1 łyżeczce
suszu z owoców róży, bzu czarnego, aronii i jarzębiny, 2 łyżki malin w
soku (a jeśli nie mamy to sok malinowy), 25 ml nalewki malinowej
(ewentualnie innej), szczypta mielonego imbiru albo plasterek 1 cm
świeżego, opcjonalnie łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Owoce + imbir
wrzucić do kubka (najlepiej podgrzanego), zalać gorącą wodą, przykryć i
odstawić do naciągnięcia. Dodać nalewkę + miód. Pić jeszcze gorącą.
Jeśli nie mamy własnego suszu z wypestkowanych owoców róży, możemy użyć
tego ze sklepowej półki.
Lipowa herbatka
Składniki: 1/2 łyżki kwiatów lipy, 3/4 wrzątku, miód lub sok malinowy.
Przygotowanie: Zalać pół
łyżki ziół wrzątkiem. Parzyć 15 minut pod przykryciem. Odstawić na 10
minut i przecedzić. Można osłodzić zioła łyżeczką miodu lub sokiem
malinowym.
Herbatka z dodatkami
Składniki: torebka herbaty Earl Gray, kilka goździków, trochę mielonego cynamonu i imbiru, kilka ziaren kolendry i ziela angielskiego.
Przygotowanie: Do kubka
włożyć torebkę herbaty, goździki, kolendrę, ziele, wsypać imbir i
cynamon. Następnie zalać wrzątkiem, przykryć kubek talerzykiem, odczekać
pięć minut. Przed wypiciem przelać przez sitko o drobnych oczkach.
Herbatka jest przepyszna i pozostawia w gardle lekko pikanty posmak.
Polecam także lekko posłodzić, nawet osobom zazwyczaj preferującym
herbatę gorzką.
Herbatka z rumem
Składniki: 2,5 szklanki wody, 3 torebki czarnej herbaty, 70 ml rumu.
Przygotowanie: Zagotować wodę. Zaparzyć mocną herbatę. Rozlać do trzech szklanek do 3/4 wysokości. Dopełnić rumem. Od razu podawać.
Herbatka imbirowo-cytrynowa
Składniki: 2 łyżeczki herbaty, 10 g świeżego imbiru, skórka z 1/2 cytryny, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, miód pszczeli.
Składniki: 2 łyżeczki herbaty, 10 g świeżego imbiru, skórka z 1/2 cytryny, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, miód pszczeli.
Przygotowanie: Obrać imbir i pokroić
go w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Skórkę z cytryny pokroić w
cienkie paseczki. Do małego garnka włożyć imbir i skórkę z cytryny.
Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać
herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej.
Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do
kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i
miodu.
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne i odkażające. Herbata z imbirem działa napotnie, zawiera dużo witaminy C.
2. Mięta pieprzowa – stosuje się ją we wczesnym stadium przeziębienia i grypy ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejek miętowy stosowany jest zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
3. Kwiaty czarnego bzu – zażywany regularnie napar w początkowym okresie infekcji wirusowych łagodzi dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres choroby. Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym barwnikiem.
tniemy swetr, materiał, zszywamy, ozdabiamy łączymy guzik, tasiemka i gotowe;)
4. Maliny i jeżyny – owoce mają działanie napotne i wzmacniające. Jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają m.in. przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
5. Kwiat lipy dodaje herbatce miodowego smaku i przypomina gorące lato, a lipowy napar działa rozgrzewająco.
6. Owoce dzikiej róży, głogu i berberysu nadają naparom kwaskowaty, głęboki smak i wzbogacają je w witaminę C.
7. Płatki słonecznika z kolei mają ostry, nieco brzoskwiniowy smak.
8. Kwiatostany szarłatu (amarantusa) barwią herbatkę na kolor szkarłatny.
9. Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają herbatce złocisty kolor.
10. Płatki dziewanny
też barwią herbatkę na żółty kolor i nadają jej miodowy posmak.
Zawierają saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar z nich
polecany jest przy chorobach gardła.
11. Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pachnącą jabłkami i cytrusami.
12. Ziele tymianku i macierzanki
piaskowej ma mocny, charakterystyczny zapach. Macierzanki są jednak
bardzo zróżnicowane, czasem można trafić na taką, która pachnie
cytrynowo.
Herbatka majerankowa
2 łyżki majeranku
Miód
Cytryna
Zalewamy majeranek, parzymy 3 minuty, dodajemy miodu i soku z cytryny, przecedzamy
Herbatka limonkowa
Sok z limonki
Czarna herbata
Imbir
Miód
Miód
Cytryna
Zalewamy majeranek, parzymy 3 minuty, dodajemy miodu i soku z cytryny, przecedzamy
Herbatka limonkowa
Sok z limonki
Czarna herbata
Imbir
Miód
Komentarze
Prześlij komentarz