serwetkowe pomysły


Nasza serwetka powinna leżeć nas naszym talerzu lub z jego lewej strony (będzie leżeć na widelcach przy kolacji). Może też być w jednym z kieliszków.


Serwetkę kładziemy na kolanach w restauracji, gdy kelner odejdzie od stołu po przyjęciu zamówienia. Na przyjęciu kładziemy ją na kolanach, gdy na kolanach położy serwetkę gospodyni lub gospodarz gdy nie ma gospodyni).

Pamiętajmy o tym, by serwetkę położyć zawsze tak, by jej lewa strona znajdowała się na kolanach. Gdy będziemy na chwile odchodzić od stołu to w restauracji odłożymy ją na krzesło kładąc ją również lewą stroną na krześle. Na przyjęciu odłożymy ją na stół po lewej stronie nakrycia. Gdy wrócimy do stołu pamiętajmy, by położyć ja na kolanach znowu lewą stronę.

Jeżeli pomylimy strony serwetki to pobrudzimy ubranie np. sosem pomidorowym, ponieważ resztki jedzenia z serwetki przeniosą się albo poprzez siedzenie krzesła na nasze siedzenie, albo na nasze kolana.


Przed sięgnięciem po kieliszek lub szklaneczkę trzeba osuszyć serwetką usta. Inaczej na brzegu naczynia zostanie tłusty ślad. Do osuszenia ust bierzemy serwetkę za rogi znajdujące ę bliżej stołu. W ten sposób dotkniemy ust prawą stroną serwetki.
 
>>  Kiedy spada serwetka i kelner przynosi inną robi nam się przykro, bo zdążyliśmy już tamtą polubić.



serwetki papierowe wywodzą się jeszcze z czasów Rzymskich. Już w III wieku BC, zamożni
Rzymianie, zauroczeni wszystkim co Greckie, używali serwet jak my w dzisiejszych czasach.
serwetki papierowe nie były papierowe ale służyły głównie do wycierania ust po posiłku, co
ciekawe goszczący biesiadnicy, brali w nie jedzenie na wynos, pozostałe z posiłku.
 
i próbujemy...

Komentarze

Popularne posty