red chili i papryki

dziś coś jedzeniowego
jako, że se4zaon na papryka w pełni
a więc smacznego
do sałatek, z oliwą
wykorzystywanie kształtów papryki;)

super wersja wynaleziona dla dzieci

i moja własna wersja
faszerowanych;)
przed:
i po:
nafaszerowaniu
a jeszcze przed zapieczeniem
w necie jest mnóstwo przepisów jak faszerować
ja swoją wersję
zmiksowaną
wersja wegetariańska
z ryżem i wszelkimi warzywami
 cebulka, olej, pieczarki bulion
można papryki puste wcześniej trosze poddusić by były bardziej miękkie
Papryki myjemy i odkrawamy górę, a ze środka usuwamy nasiona , wraz z tymi białymi paskami, następnie solimy, wypełniamy nasze papryki wnętrzem
można założyć im kapelusiki z górnych obciętych części papryk
przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy trochę wody vel bulionu, vel oleju troszkę na spód, aby papryki się nie przypaliły
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 25-35 min
smacznego

farsze
mmm marynowane papryczki w zalewie
albo occie
faszeruj także cukinię i bakłażany;)
cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek, bakłażan tak samo
farsz: pomidory pokrojone w kosteczkę, cebula, czosnek, dużo zielonej pietruszki, mięso mielone, ryż, przecier pomidorowy, przecier paprykowy, sól, pieprz, ostra papryka, mięta, oliwa z oliwek.

jedz z jogurtem naturalnym jak turecka dolma;)

Biber dolması czyli faszerowana papryka na sposób turecki 

składniki:
kilogram papryki do faszerowania 
300gr mięsa mielonego
2 garści ryżu
2 garści kaszy kuskus
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonej mięty
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
dla wielbicieli ostrości polecam paprykę w płatkach pul biber
sól
pieprz
takie co nieco z Turcji do wypróbowania;)
 
 
co nieco o papryce....Gatunki Capsicum zostały odnalezione w Peru w grobach w Ancon i Huata Prieta, co świadczyło o uprawie tych gatunków na długo przed odkryciem Ameryki. Dla Hiszpanów i Portugalczyków, którzy poszukiwali pieprzu, odkrycie papryki – nowego, znacznie ostrzejszego „pieprzu indiańskiego" – stało się bardzo zyskowne. Po zdobyciu Meksyku przez Hernána Cortésa uprawa papryki dość szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje tropikalne. Ponieważ nasiona papryki długo zachowują zdolność kiełkowania, można je było dość łatwo przewozić na większe odległości. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię.Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Na zdrowie!
 
 .odmiany..... i inspiracja...
  • aji pieprz – owoce niektórych kultywarow papryki jagodowej (Capsicum baccatum),
  • cayenne – świeże owoce często sprzedawane są jako po prostu „papryczki chilli”, suszone jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej (Capsicum annuum),
  • Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense),
  • Jalapeño – używana jako świeża i konserwowana, kultywar papryki rocznej,
  • malagueta – pochodzi od papryki rocznej,
  • piri-piri – kultywar papryki rocznej,
  • rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum pubescens,
  • Scotch bonnet – kultywar papryki habanero,
  • Tabasco – kultywar papryki rocznej, znany jest głównie jako składnik sosu Tabasco,
  • Trinidad Scorpion Butch T – kultywar papryki habanero 

  • Kiedyś tęcza zeszła z nieba pomalować świat.
    I od tamtej właśnie pory poznajemy jej kolory.
    Dzisiaj CZERWONY
     
  • Powitanie:
    Niech pomacha każdy, kto jest dziewczynką, niech pomacha każdy, kto jest chłopcem. Niech podskoczy ten, kto ma czerwona bluzkę, niech dmuchnie ten, kto ma czerwoną czapkę.
    Zaproszenie do "Krainy koloru czerwonego"
    Zabawa przy muzyce "Le bastringlo"- (w) "Tańce" Klanza - spacer po sali, muzyka milknie wszyscy machają czerwonymi wstążkami.
    Zabawa "Las jesienią" ze wstążkami - dzieci naśladują w swobodny sposób opowiadanie nauczycielki.
    W krainie jabłek. Wyobraźcie sobie, że przenosimy się do krainy w bardzo dawne czasy. Było wtedy wielkie, okrągłe królestwo, składające się z kilku krain, jedną z nich była kraina czerwona gdzie wszystko było czerwone: domy, ulice, samochody ludzie i zwierzęta. W krainie czerwonej dzieci chodzą do czerwonych przedszkoli, bawią się czerwonymi klockami, lalkami, samochodami. Jedzą czerwone jabłka, piją czerwony sok malinowy i wiedzą, że najlepszym kolorem jest kolor czerwony.
    Lepienie z masy mączno- solnej w kolorze czerwonym jabłek, ozdobienie liśćmi, mchem, patykami. Wspólne przeniesienie i ułożenie prac w przedszkolnej galerii plastycznej.
    "Taniec baloników"- przy melodii "Carnevalito" (w) "Tańce" - Klanza. Własna inwencja twórcza dzieci.
    Czerwone owoce i warzywa - rozpoznawanie i nazywanie. Zabawa polegająca na rozróżnianiu i nazywaniu owoców (jabłka, truskawki, poziomki), warzyw (papryka, pomidor, marchew, burak). Wykorzystanie rymowanek: "Czary mary, czary mary, tak bym czarowała, abym tutaj, abym tutaj sto owoców miała".
    Zabawa z chustą Klanza - "Morze". Kołysanie chustą, tworzenie fal, pływanie w morzu.
    Zabawy z piłką - dzieci w kole toczą do siebie piłkę, wymyślając przedmioty w kolorze czerwonym.
    Wesołe baloniki - rysowanie pisakiem buzi na czerwonym baloniku.
    Pożegnanie z czerwoną krainą. Taniec "wesołych baloników" w takt melodii "Sally gardens" - Klanza.
    Lubimy tańczyć, lubimy śpiewać.
    Lubimy słońce, lubimy deszcz.
    Wiemy, że uśmiech
    jest dobry na każde chwile złe.


    Pysznego dnia

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty