Translate

wtorek, 15 grudnia 2015

Pieczemy pierniczki-przepisy na pierniczki






Przepis na pyszne „Pierniczki”


1 szklanka miodu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody ( rozpuścić w 2 łyżkach wody)
2 całe jaja
3 żółtka
1 kg mąki
2 przyprawy do pierników
1 kostka masła


Wykonanie
Miód podgrzać z cukrem. Do przestudzonej masy dodać jajka i żółtka. Dodać przyprawę  i rozpuszczoną sodę. Wlać to do mąki i wyrobić na gładką masę. Piec ok 15 minut w temperaturze 150 ° C.


Smacznego!!!



Składniki:
Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła (lub margaryny)
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Lukier:
  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być ;))
  • posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.



 


Składniki:

  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 500–550 g mąki pszennej*
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko











Składniki na około 55 pierniczków:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.











Ekspresowe pierniczki - składniki:
  • 2 czubate szkl. mąki
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 170 g śmietany homogenizowanej 18 proc.
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połówki pomarańczy.
Ekspresowe pierniczki - sposób przygotowania: Do miski wsyp cukier i sodę, wlej śmietanę i wbij jajko. Składniki połącz za pomocą miksera. Następnie wsyp przyprawę do pierników, mąkę, sól oraz skórkę z pomarańczy. Tym razem ręką dokładnie połącz wszystkie składniki. Możesz spróbować mikserem, ale ciasto jest gęste i klejące. Z gotowego ciasta, zmoczonymi zimną wodą dłońmi, formuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy kuleczkami zostawiaj odstępy. Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Gorące pierniczki możesz polukrować.
icy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.










 Pierniczki - składniki:
  • 10 dag cukru drobnego
  • 30 dag mąki
  • pół szklanki miodu
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Pierniczki - sposób przygotowania: Podgrzewamy miód i masło, aż do zagotowania, przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy pierniczki. Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.











Ingredients

½ cup unsalted butter at room temperature
¾ cup packed dark brown sugar
½ cup fancy molasses
2 large eggs at room temperature
3 ¼ cup all-purpose flour
1 Tbsp ground ginger
½ tsp ground cinnamon
½ tsp ground allspice
½ tsp baking powder
½ tsp baking soda
½ tsp salt

Directions

1. Beat the butter, brown sugar and molasses together until light and fluffy. Add the eggs, beating well after each addition.
2. In a separate bowl, sift the flour, ginger, cinnamon, allspice, baking powder, baking soda and salt. Add this to the butter mixture and stir until blended. Shape the dough into 2 disks, wrap and chill for about an hour up to 2 days (the dough will still be soft, even once chilled).
3. Preheat the oven to 350 F and line 2-3 baking trays with parchment paper. On a lightly floured surface, roll out the first disk of dough until just over 1/8-inch thick. Use a cookie cutter of your choosing to cut out cookie shapes and lift then carefully to the prepared trays, leaving about ½-inch between them. Continue with the second piece of dough – any scraps can be stored chilled and then re-rolled until it has all been used.
4. Bake the cookies for 15-18 minutes until you see them brown a little just around the edges. Let the cookies cool for a few minutes on the tray before removing to cool completely.
5. The cookies will keep for up to 10 days in an airtight container.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz