Pieczemy pierniczki-przepisy na pierniczki
1 szklanka miodu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody (
rozpuścić w 2 łyżkach wody)
2 całe jaja
3 żółtka
1 kg mąki
2 przyprawy do
pierników
1 kostka masła
Wykonanie
Miód podgrzać z cukrem. Do przestudzonej masy dodać jajka i
żółtka. Dodać przyprawę i rozpuszczoną
sodę. Wlać to do mąki i wyrobić na gładką masę. Piec ok 15 minut w temperaturze
150 ° C.
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 300g masła (lub margaryny)
- 250g cukru
- 250g płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
- 1 białko
- 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
- landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być ;))
- posypka cukrowa
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
- Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
Składniki:
- 1,5 szklanki miodu
- 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
- 2/3 szklanki cukru
- ok. 500–550 g mąki pszennej*
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia,
wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem).
Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ekspresowe pierniczki - składniki:
- 2 czubate szkl. mąki
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 170 g śmietany homogenizowanej 18 proc.
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka otarta z połówki pomarańczy.
icy.
Wykrawać różne kształty pierniczków.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość
pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet
krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Pierniczki - składniki:
- 10 dag cukru drobnego
- 30 dag mąki
- pół szklanki miodu
- łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżka masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Ingredients
½ cup unsalted butter at room temperature¾ cup packed dark brown sugar
½ cup fancy molasses
2 large eggs at room temperature
3 ¼ cup all-purpose flour
1 Tbsp ground ginger
½ tsp ground cinnamon
½ tsp ground allspice
½ tsp baking powder
½ tsp baking soda
½ tsp salt
Directions
1. Beat the butter, brown sugar and molasses together until light and fluffy. Add the eggs, beating well after each addition.2. In a separate bowl, sift the flour, ginger, cinnamon, allspice, baking powder, baking soda and salt. Add this to the butter mixture and stir until blended. Shape the dough into 2 disks, wrap and chill for about an hour up to 2 days (the dough will still be soft, even once chilled).
3. Preheat the oven to 350 F and line 2-3 baking
trays with parchment paper. On a lightly floured surface, roll out the
first disk of dough until just over 1/8-inch thick. Use a cookie cutter of your choosing to cut out cookie
shapes and lift then carefully to the prepared trays, leaving about
½-inch between them. Continue with the second piece of dough – any
scraps can be stored chilled and then re-rolled until it has all been
used.
4. Bake the cookies for 15-18 minutes until you see them brown a little just around the edges. Let the cookies cool for a few minutes on the tray before removing to cool completely.
5. The cookies will keep for up to 10 days in an airtight container.
Komentarze
Prześlij komentarz